W tym wpisie przedstawię kilka porad, podpowiadających jak robić zdjęcie świątecznym potrawom na przykładzie kolacji wigilijnej.
Stół, obrus i dekoracje.
Przed przystąpieniem do sesji fotograficznej powinniśmy odpowiednio udekorować stół, na którym będziemy eksponować potrawy. W tym celu możemy użyć błyszczących, świątecznych ozdób, kolorowych obrusów itp.
Pamiętajmy jednak, że stosując różne dekoracje, powinniśmy kierować się zasadą „nie szkodzić”. Zbyt wiele dodatków i błyskotek odwróci uwagę widza od głównego tematu, czyli świątecznego jedzenia.
Prawidłowe ustawienie balansu bieli.
O ile współczesne aparaty cyfrowe całkiem dobrze radzą sobie w trybie automatycznego balansu bieli, to warto jednak korzystać z ustawień manualnych i ustawić balans bieli na światło dzienne.
W ten sposób uzyskamy cieplejsze kolory na zdjęciu, podkreślające świąteczny klimat. Dodatkowo wszystkie zdjęcia zachowają ten sam balans kolorów. Natomiast, jeśli fotografujesz w trybie automatycznego balansu bieli, uzyskasz inną tonację kolorów w zależności od dominującego koloru w kompozycji.
Pracuj szybko.
Pamiętaj, że masz tylko około 10 minut, aby sfotografować każde danie, zanim ostygnie, a glazura straci przyjemny połysk. Zachowaj także czujność podczas robienia zdjęć potraw z sosem i śmietaną, ponieważ po schłodzeniu mogą stracić swój atrakcyjny wygląd.
Z tego powodu aparat i oświetlenie należy ustawić na długo przed przystąpieniem do zasadniczego robienia zdjęć. Powinieneś także wykonać próbne ujęcia, aby przetestować wybrane ustawienia. Kiedy wcześniej wszystko przygotujesz, nie będziesz tracił czasu, gdy potrawy będą świeże.
Podczas sesji wykonuj zdjęcia pod różnymi kontami, nie bój się eksperymentować z kompozycją, oraz używaj dodatkowych źródeł światła.
Podczas sesji zdjęciowej skup się na potrawach.
Pamiętaj, że głównym bohaterem twoich zdjęć ma być apetycznie wyglądające jedzenie. Dlatego nie usiłuj zmieścić w kadrze całych naczyń lub dekoracji towarzyszących ekspozycji. Te elementy powinny wyłącznie subtelnie podkreślić świąteczny klimat, który ma być zawarty na fotografii.
Użyj najniższego możliwego ISO.
Fotografowanie z najniższą wartością ISO zapewnia najlepszą jakość obrazu. Jednak pamiętaj, że do robienia zdjęć z ISO 100 w naturalnym świetle potrzebny jest statyw.
Podczas fotografowania z ręki należy zwiększać czułość ISO, aż czas otwarcia migawki będzie równy odwrotności ogniskowej obiektywu.
Monitoruj histogram.
Naszym celem jest znalezienie się na środku wykresu. Jeśli wykres histogramu jest wyraźnie większy z lewej strony, obraz będzie zbyt ciemny. Natomiast jeśli wykres zmierza do prawej krawędzi, obraz jest zbyt jasny.
Jeśli fotografujesz w trybie Av, użyj kompensacji ekspozycji, aby przyciemnić lub rozjaśnić obraz.
Korzystaj z podglądu na żywo.
Większość lustrzanek cyfrowych jest wyposażona w podgląd na żywo, dzięki czemu możesz zobaczyć, co robisz, zanim naciśniesz spust migawki. Ten tryb świetnie nadaje się do ustawiania ostrości, ponieważ pozwala powiększyć fragment obrazu x5 lub x10 razy.
W trybie Live View najlepiej jest przełączyć obiektyw na MF i ustawić ostrość ręcznie. Podczas korzystania z Live View w aparacie umieszczonym na statywie komponowanie ujęć staje się niezwykle bardzo wygodne, ponieważ można przesuwać naczynia i dekoracje i od razu sprawdzić wybraną kompozycję na ekranie. Podczas używania podglądu na żywo warto niekiedy włączyć podgląd ekspozycji, który ułatwi Twoją pracę.
Spróbuj użyć obiektywu makro.
Obiektyw makro pozwoli Ci ustawić ostrość z bliższej odległości, uzyskując szersze ujęcia i bardzo małą głębię ostrości. Jest to idealne narzędzie do zwrócenia uwagi na interesujące detale.
Użyj lampy błyskowej.
Używanie lampy błyskowej to najprostszy sposób na dodanie światła, gdy dostępne oświetlenie jest niewystarczające. Oczywiście wszystko zależy od Twojego pomysłu na zdjęcie, dostępności naturalnego światła w pomieszczeniu i efektu, jaki zamierzasz osiągnąć.
Aby połączyć naturalne i sztuczne oświetlenie, zrób zdjęcie w trybie Av, ustaw przysłonę w okolicach f/4–f/5,6 i zamontuj aparat na statywie, ponieważ czas otwarcia migawki będzie zbyt długi, aby fotografować z ręki, i użyj trybu błysku TTL.